ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΩΡΕΑΝ

 Σε εφαρμογή τίθεται σταδιακά στα πανεπιστήμια της χώρας η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (Φ.12/ 11324 /Β3, αρ.5). Χθες μας το ανακοίνωσαν και οι καθηγητές...θα έχουμε δικαίωμα να παραλαμβάνουμε δωρεάν μόνο ΕΝΑ σύγγραμμα(με 1 βιβλίο) για κάθε μάθημα. Αν λοιπόν ένα μάθημα για τη σωστή διεξαγωγή και μελέτη του απαιτεί την χρήση 2,3 ή 4 βιβλίων, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε εμείς τα υπόλοιπα πέρα του ενός. Τα βιβλία αυτά είναι πολύ ακριβά με αποτέλεσμα να βαραίνει οικονομικά την πλειοψηφία των φοιτητών. Οι καθηγητές μας δήλωσαν ότι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι εφικτό να πληρώνουν οι φοιτητές κάθε συμπληρωματικό σύγγραμμα, γι'αυτό και δεν το καθιστούν υποχρεωτικο. Η ύλη όμως θα παραμένει η ίδια ακόμα κι αν οι μισοί φοιτητές δεν εχουν τον β' τόμο του μαθήματος, γι'άυτό πρέπει να κρατούν σημειώσεις. Η μικρή μου εμπειρία στο πανεπιστήμιο μου έδειξε ότι σε καμία περίπτωση δεν αρκούν οι σημειώσεις και δεν γίνεται να παρακολουθείς όλες τις ώρες. Μας προτειναν επίσης και τις βιβλιοθήκες, όπου μπορούμε να διαβάζουμε το βιβλίο που δεν έχουμε.Καταρχήν τα αντίτυπα είναι περιορισμένα. Αλλά πέρα από αυτό συγκρίνεται με την κατοχή ενος βιβλίου, στο οποίο μπορείς να ανατρέχεις ανα πάσα στιγμή, ώστε να επιλύνεις τις απορρίες σου  και στο οποιο περιέχονται στοιχεία ουσιώδη και απαραίτητα για την ακαδημαική σου κατάρτιση και μελλοντική πορεία ;


 Ύστερα απο μια δευτεροβάθμια εκπαίδευση που κάθε άλλο παρά δωρεάν ήταν ,καθώς υποχρέωνε τις οικογένειές μας να πληρώνουν φροντιστήρια προκειμένου να εξασφαλιστεί το ακαδημαικό μας μέλλον, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα και στην τριτοβάθμια. Παλέψαμε ώστε να μας εξασφαλίσουν ορισμένα πανεπιστημιακά προνόμια, σήμερα μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε πολλά από αυτά.Ειναι παραγματικά εξωφρενικό και αναμφισβήτητα κοινωνικά άδικο. Οι ευπορότεροι φοιτητές ίσως έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν όλα τα συγγράμματα με αποτέλεσμα να έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Οι ανισότητες θα ενισχυθούν. Ακόμα είναι πιθανό να γίνουν σημαντικές εκπτώσεις στη γνώση. Με τι κριτήριο συνήθιζαν οι φοιτητές να επιλέγουν συγγράμμα; Επιλέγουμε το σύγγραμμα που μας "ταιριάζει" , που θεωρούμε "καλύτερο" ή περισσοτερο κατανοητό για εμάς. Πάντως όχι βάση του αν εμπεριέχει ένα, δύο ή τρία βιβλία.
  Πλέον θα μπούμε στο τριπάκι του να επιλέγουμε αυτο το σύγγραμμα που περιέχει μόνο ένα τόμο για να μη χρειαστεί να προβούμε σε άλλα έξοδα. Θα μπει σε δεύτερη μοίρα η κρίση μας για τα βιβλία. Και τι γίνεται οταν όλες οι επιλογές περιέχουν περισσότερα από ένα βιβλία;;; Ε τότε θα αναγκαστούμε να τα πληρώσουμε προκειμένου να είμαστε σωστοί φοιτητές ή να θέσουμε σε αβεβαιότητα την πανεπιστημιακή μας επιτυχία.
Μήπως ετσι ξαναγυρνάμε στην εποχή που όποιος είχε χρήματα σπούδαζε...στη φράση :
ΕΙΣΑΙ ό,τι ΕΧΕΙΣ.

 Το παραπάνω μέτρο αν εφαρμοσθεί τελικά θα δικαιολογηθεί στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική κρίση λοιπόν οδηγεί σε κρίση πνευματική και κοινωνική και δεν ειναι φυσικά το μοναδικό παράδειγμα. Πιστεύω πως αν οι πολιτικοί μας επένδυαν στην παιδεία όπως αυτή πρέπει να είναι και δεν προχωρούσαν σε ευτελείς εκπτώσεις ,ίσως καταφέρναμε να βγούμε απο αυτό το τέλμα...αντιθέτως πράττουν ακριβώς το αντίθετο!






 

Σχόλια

Ο χρήστης Amélie Melon είπε…
Πωπω!! Αυτό με τα βιβλία είναι τρομερό!! Στη σχολή μου υπάρχουν μαθήματα που χρειαζόμαστε τουλάχιστον 5 βιβλία... Π.χ. ανατομία που το βιβλίο μόνο ειναι 4 τόμοι και οι άτλαντες άλλοι 4!!

Κατπληκτικό εε;; να σου πουν μάθε το ανθρώπινο σώμα μόνο από εικόνες... Ή διάβασε το μόνο χωρίς να βλέπεις εικόνες... Ή πάρε μόνο τον τάδε τόμο και μάθε μόνο το χέρι! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!
Στα βιβλία τους μάραναν οι περικοπές!
Ο χρήστης Μάγια είπε…
χαχα εύστοχο το παράδειγμά σου..... μάθε μόνο το χέρι!!! Είναι άνευ λογικής και δεν πρέπει να περάσει με τίποτα! Και στην Ευρώπη πληρώνουν τα βιβλία αλλά εκεί απολαμβάνουν απείρως περισσότερα προνόμια!