"Φιλοσοφικές" κουβεντούλες εν ώρα μαθήματος ΜΕΡΟΣ 1

Μάγια: Να ζει κανείς ή να μη ζει;

Μαρία ( http://mhtsaki.blogspot.com/ ): Να ζει αληθινά και πραγματικά.

Μάγια: Δεν υπάρχει μία αλήθεια. Τα πάντα είναι σχετικά και τα πάντα ρει.

Μαρία: Αλήθεια είναι αυτό που πιστεύει κανείς. Αυτό που ορίζει ότι ισχύει και μέσα σε αυτό φτιάχνει τη ζωή του. Υπάρχει αλήθεια. Αλλά ο καθένας την ορίζει διαφορετικά λοιπόν.

Μάγια: Άρα μήπως δεν ονομάζεται ΑΛΗΘΕΙΑ αλλά ΟΠΤΙΚΗ; Βασικά ο καθένας μας έχει συχνά την πεποίθηση ότι αυτό ,που ο ίδιος θεωρεί αληθινό, είναι κιόλας. Για παράδειγμα, όλοι μας έχουμε μια συγκεκριμένη αντίληψη για τον εαυτό μας και πως νομίζουμε ότι οι γύρω μας το εκλαμβάνουν. Ωστόσο, αυτοί είναι πιθανό να έχουν τελείως διαφορετική αντίληψη από εμάς για εμάς.

Μαρία: Επιμένω. Υπάρχουν αλήθειες. Οι αλήθειες των ανθρώπων συμπλέκονται και αλληλοεπηρεάζονται. Και συνθέτουν αυτό που λέμε ΖΩΗ. Ζωή είναι το να ζεις  τη δική σου αλήθεια και όχι αυτή που σου επιβάλλουν οι άλλοι. Κι ας είναι η αλήθεια σου παράτερη και εντελώς διαφορετική απο του διπλανού σου.

Μάγια: Η άγνοια πολλές φορές οδηγεί στην ευτυχία. Το θέμα είναι τι προτιμούμε: τη γνώση, η οποία μας καταδεικνύει την ανεπάρκειά μας, δηλαδή τη γενική αλήθεια (αν θεωρήσουμε ότι αυτή υπάρχει) ή την άγνοια, στην οποία η δική μας αλήθεια είναι πάντοτε η σωστή και η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ικανοποιούμαστε και να είμαστε ευτυχισμένοι;

Μαρία: Μάλλον την άγνοια.

Μάγια: Αυτή τη στιγμή θα απαντούσα τη γνώση.


(συνεχίζεται...)

Έσείς προς τα που κλίνετε;;; 








Σχόλια

Ο χρήστης love2love είπε…
σε περιμενω στον διαγωνισμο μου
Ο χρήστης Χριστίνα είπε…
Μα.....τι μάθημα είχατε και σας γεννήθηκαν όλες αυτές οι απορίες....;;;;;;
Υ.Γ. Γενική φιλοσοφία ζωής: η άγνοια είναι ευτυχία!!!!!
Ο χρήστης Μάγια είπε…
never in the right order μάθημα διοικητικού δικαίου...ναι μας έχει περιβάλει μια φιλολογική-φιλοσοφική ανησυχία τελευταία! :) Σίγουρα ισχύει αυτό!
Ο χρήστης Nina είπε…
Πιστεύω πως δεν υπάρχει μια αλήθεια..Υπάρχει η αλήθεια του κάθε ανθρώπου αλλά η οποία επηρεάζεται και από τις αλήθειες των άλλων..
Όσων αφορά την άγνοια και τη γνώση προτιμώ τη γνώση! Παρόλο που πολλές φορές έχω πει "Καλύτερα να μη ήξερα..."
Όλα είναι σχετικά!