Σκέψεις μετά την εμπειρία της πρώτης εξεταστικής.

Καλημέρα!!! 

 Αυτες τις τελευταιες μερες δεν εμπανα συχνα στο blog παρα μονο κλεφτα , κυριως αργα το βραδυ....Ε λοιπον αυτες τις μερες που στρωθηκα να διαβασω για την εξεταστικη, εκανα τις πιο δημιουργικες σκεψεις......για κειμενα, ποιηματα, θεματα μεχρι και για επαγγελματικη σταδιοδρομια....πως εξηγειται αυτο; Ισως ηταν μια μορφη διεξοδου!

 Σημερα εδωσα αισίως το πρωτο μαθημα στην εξεταστικη! Ε λοιπον το "αισιως" δεν παει στο αποτελεσμα αλλα στο γεγονος οτι αρχισα να συνειδητοποιω καποια σημαντικα πραγματα.
 Διαβαζα τις προαλλες ενα κειμενο της Αλς που μιλουσε μεταξυ των αλλων για τις "ανωτερες" και "κατωτερες" σχολες , τα μορια και τον ανταγωνισμο....και σκεφτομουν πως αυτα τα θεματα τελικα μας απασχολουν ολους.

Σπουδαζω νομικη. 
Κι ομως μεχρι τωρα δε σπουδαζα νομικη. Τι εννοω;

 Ολη τη περσινη χρονια διαβαζα για να παω καλα στις Πανελληνιες. Αγχος , κουραση, πιεση αλλα ταυτοχρονα γνωση , επιμονη, υπομονη, αποφασιστικοτητα. 
Επαγγελματικος στοχος;
Διαπραγματευσιμος. 

Στην αρχη της χρονιας στοχος ηταν το Παιδαγωγικο. Οχι οτι μου αρεσε φοβερα...αλλα τη νομικη την ειχα αποκλεισει. Σκεφτομουν οτι μεσα απο αυτο μπορω να εξωτερικευσω τη δημιουργικοτητα μου που στη νομικη δε θα μπορουσα. Συνεβαλε και το γεγονος οτι οι γονεις μου ειναι δασκαλοι και μου ηταν οικειο οσο να ναι το περιβαλλον. Αλλα ημουν με το ενα ποδι μεσα και με το αλλο εξω. Κατι δε μου κολλουσε.
 Βασικα αυτο που με ενδιεφερε ηταν να παω καλα στο τελος....ετσι αφησα στην ακρη το θεμα της σχολης. Οταν εβγαλα τα μορια , μετα τη χαρα της επιτυχιας, αρχισε ο προβληματισμος.
Μου αρεσαν ολα και συναμα τιποτα. Ημουν σε ενα πελαγος χαμενη ,νιωθοντας οτι μπορει να κανω ενα μεγαλο λαθος...(κλασσικα υπερβολικη).
Οι γονεις μου ,αν και εκπαιδευτικοι, εμμεσως πλην σαφως με αβαλαν να σκεφτω και την περιπτωση να παω νομικη. Αρχικα το απερριψα...αλλα υστερα μου εκανε ενα κλικ και σκεφτηκα ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;

Ετσι κι αλλιως δεν ειχα να χασω τιποτα δεδομενου οτι δεν ημουν τρελαμενη με κατι. Κι αν δε το τολμησω και δε μαθω ποτε τι θα γινοταν αν εκανα κατι που δεν ειχα σκεφτει ποτε; 
Δε ξερω γιατι το ειχα αποκλεισει. Ισως γιατι στην πρωτη και δευτερα Λυκειου δεν περιμενα οτι θα τα παω τοσο καλα, ισως γαιτι παντα μου αρεσε η ποικιλια και δεν εμενα προσκολλημενη σε ενα, ισως γιατι οι γονεις μου ποτε δεν ειχαν ποτε προσπαθησει να επηρεασουν τη γνωμη μου ως προς το σημειο αυτο. 

Και το τολμησα. Μπορει για καποιους να ηταν ονειρο ζωης , για αλλους η υπερτατη επιτυχια, η μονη "άξια" επαγγελματικη επιλογη ή ακομα η αναγκαστικη συνεχεια του επαγγελματος των γονιων τους ή η σχολη με "τα πιο πολλα μορια". Για μενα ηταν απλα ενα ....ΡΙΣΚΟ...ενα ρισκο με γοητρο δεν το κρυβω.

Στο Α' εξαμηνο δε διαβασα πολυ οπως πολλοι στο πρωτο ετος...και δε μετανιωνω...μου χρειαζοταν.
  
Αμεσως διαπιστωσα οτι ειχα παντελη ελειψη νομικης σκεψης. Κοινως δεν ηξερα που παν τα τεσσερα. Ενταξει δεν ηταν τοσο τραγικα. Απλα ολα τα προηγουμενα χρονια απεφευγα διακριτικα να πραγματευομαι τοσο πρακτικα θεματα της καθημερινης ζωης...και τωρα ενα βουνο υψωνοταν μπροστα μου !! Φανταζομαι οτι τα παιδια που ειχαν ονειρο να μπουν στη νομικη ενδιαφερθηκαν γρηγοροτερα για τα μαθηματα και τη σχολη γενικα.

Τον τελευταιο μηνα λοιπον αρχισα σιγα σιγα να διαβαζω...Αρχικα ειχα υπερβολικες απαιτησεις. Ηθελα να τα καταλαβαινω με την πρωτη , να τα περασω ολα. Δε μου αρεσει που το λεω αλλα ειμαι ανταγωνιστικη και δε θελω να αποτυγχανω. Ακομα κι αν αυτο ειναι μια εξεταστικη. Ανταγωνιστικη οχι με τους αλλους αλλα πιο πολυ με τον εαυτο μου. Εναν εαυτο που συχνα με παρασερνει στην απαισιοδοξια.
Ε φυσικα η πραγματικοτητα ειναι διαφορετικη. Τα μαθηματα δεν ειναι απλα, εγω εχω ξεσυνηθισει το διαβασμα...σε τετοιους ρυθμους εννοω. Υπαρχουν πολλοι καλυτεροι φοιτητες απο μενα ...

Τωρα ομως ,εχοντας διαβασει εστω και αυτο το λιγο, νιωθω οτι μπαινω στο κλιμα. Νομιζω οτι ακομα κι αν δεν περασω κανενα μαθημα, δεν εχει σημασια γιατι σιγα σιγα θα αποκτησω την ωριμοτητα να ανταπεξερχομαι. Σταδιακα , με προσοχη, διαβασμα και πανω απο ολα με ενδιαφερον!


Και το πιο σημαντικο ειναι οτι ολα αυτα τα αγνωστα και ακαταλαβιστικα αντικειμενα εχουν αρχισει να μου αρεσουν...ειναι μυστηριωδη, απαιτητικα και τοοοοοσο χρησιμα για τη μετεπειτα ζωη. Και τρελαινομαι για το κλιμα στη σχολη...!!!

Σημερα δεν τα πηγα καλα με την εννοια που θα εννοουσε ενας σωστα διαβασμενος φοιτητης...αλλα ηταν για μενα η πρωτη εμπειρια εξεταστικης. Ενα προ-τεστ....

Φυσικα δεν ειμαι σιγουρη για τιποτα ( και ποιος ειναι ;)..... Δεν ξερω αν θα επιτυχω ή οχι ...αν θα ειναι η νομικη αυτο που θα ασχοληθω σε ολη μου τη ζωη....αλλα ηδη το τραβηξα πολυ μακρια. Πιστευω πλεον οτι σπουδαζεις για να βελτιωσεις τον εαυτο σου...το επαγγελμα ειναι ασχετο. Θυμωνω οταν λενε για συγκεκριμενες σχολες δεν εχουν μελλον.. Σιγουρα οι σχολες δεν εχουν μελλον...οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ειναι αυτοι που εχουν μελλον και αυτο δε μπορει να τους το αμφισβητησει κανεις. 
Ο,τι κι αν σπουδαζεις σημασια εχει να το αγαπας...κι αν δε το αγαπας να προσπαθησεις να το φερεις στα μετρα σου...κι αν δε το φερεις στα μετρα σου....τι εγινε;;;
Παντα υπαρχουν διεξοδοι...ολοι κρυβουμε κρυφα ταλεντα, κρυφες ικανοτητες που μπορουν να μας οδηγησουν σε καινουρια μονοπατια!!!


Υ.Γ. Αυτα που ελεγα πιο πανω...οτι το παιδαγωγικο συνδιαζεται με τη δημιουργικοτητα ενωη νομικη οχι...δεν ισχιει καθολου. 
Ηθελα και θελω να ασχοληθω με το θεατρο και την ποιηση εστω και ερασιτεχνικα.....
Εδω και 4 μηνες ειμαι στη θεατρικη ομαδα του Πανεπιστημιου Αθηνων με 10 ωρες προβες την εβδομαδα.....και συνεχιζω να γραφω (πιο συχνα πλεον) και να προσπαθω να γινομαι καλυτερη....
Κι ναι ειμαι στη Νομικη. Τι σημαινει... οτι θα χασω τη δημιουργικη μου πλευρα; 
Σε καμια περιπτωση. Ο ανθρωπος ειναι πολυπλευρο ον....!!! 

Δε συμφωνείτε;;;




Ελπιζω να πανε ολα καλα....για ολους μας!!! :)










                                                (μια εικονα απο τις προβες!)
 




   
                                                        (και ενα σχετικο τραγουδακι, το πρωτο που μου ηρθε)

Σχόλια

Ο χρήστης Nina είπε…
Μάγια μου...λοιπόν το κείμενό σου αν αλλάξεις κάποια μικρά πραγματάκια είναι σαν να το έγραψα εγώ...
Καταρχήν σου εύχομαι να έχεις καλή επιτυχία στην εξεταστική σου!
Όταν έδινα κι εγώ Πανελλήνιες έλεγα πως δεν είμαι σίγουρη τι σχολή να διαλέξω,πώς θα δούμε πρώτα πως θα γράψω κτλ.
Βγήκαν τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά και μου έλεγαν νομική θα βάλεις ε;Ή το σκέφτεσαι για Παιδαγωγικό;
Εγώ ήξερα πως η προσωπικότητα και ο χαρακτή
ρας μου δεν είναι για τη Νομική. Είχαν λοιπόν χωριστεί σε 2 "ομάδες" οι συγγενείς, γνωστοί και φίλοι. Η μία "ομάδα" προσπαθούσε να με πείσει για τη Νομική και η άλλη για το Παιδαγωγικό.
Εγώ άκουγα ό,τι μου έλεγαν αλλά δεν μιλούσα. Δεν έλεγα ούτε τι θέλω ούτε τι θα δηλώσω τελικά.
Είχα το μηχανογραφικό και το κοιτούσα και το ξανακοιτούσα. Βαθιά μέσα μου ήξερα τι θέλω πριν βγουν τα μόρια. Αλλά δεν ήθελα να το πω γιατί αν τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά δε θα άντεχα όλους τριγύρω μου να μου λένε τώρα που δεν πιάνεις τη σχολή που θες τι θα κάνεις;
Έτσι λοιπόν έφτιαξα σε ένα πρόχειρο μηχανογραφικό τη σειρά προτίμησης με πρώτη επιλογή τη Νομική και στη συνέχεια τα Παιδαγωγικά. Οι γονείς μου το είδαν και ήταν σίγουροι πως θα βάλω Νομική, ενώ εγώ αυτό το έκανα μόνο και μόνο για να βάλω τις σχολές σε σειρά από άποψη ποσότητας μορίων.
Την ημέρα που θα κατέθετα το μηχανογραφικό μου λέει η μαμά μου το αποφάσισες ε; Νομική τελικά. Και της λέω με απόλυτη ηρεμία: "Εγώ; Όχι παιδαγωγικό θα βάλω!" Η μαμά μου έμεινε άφωνη μιας και δεν το περίμενε.
Άλλοι συμφώνησαν με την επιλογή και άλλοι την θεώρησαν εύκολη.

Σημασία έχει ότι είμαι τόσο ευχαριστημένη από τη σχολή μου, με γεμίζει απίστευτα και είναι αυτό που πάντα ήθελα, άσχετα αν δεν το έλεγα!Είμαι στο τρίτο έτος και δεν έχω μετανιώσει για την επιλογή μου.

Μπράβο σου που πήρες το ρίσκο σου...Και σου εύχομαι να κάνεις στη ζωή σου ό,τι σε γεμίζει και σε ευχαριστεί!!!

Συγγνώμη για την έκταση του σχολίου μου αλλά στα θέματα αυτά δε μπορώ...Ξεχνιέμαι και λέω πολλά!

Καλό σου απόγευμα!
Ο χρήστης Nina είπε…
Α! Ξέχασα να γράψω πως έχεις πάρα πολύ ωραία μουσική στο blog σου!!!
Ο χρήστης Μάγια είπε…
Μη το συζητας καθολου για το μεγεθος βρε :) Αρχικα να σου πω οτι χαιρομαι τοσο που μπορει να υπαρχει επικοινωνια μεταξυ ατομων που δε γνωριζουν απο κοντα ο ενας στον αλλον αλλα εχουν κοινο παρανομαστη σε σκεψεις αναμνησεις πιστευω...(αυτο ειναι που μου αρεσει πιο πολυ στα ιστολογια)...Και επισης ειναι σημαντικο να βλεπεις σε εισαγωγικα την εξελιξη 2 επιλογων στο ιδιο θεμα!!! Ειναι οντως πολυ δυσκολη η αποφαση για τις σχολες...και ακομα και τωρα το Παιδαγωγικο μου αρεσει. Χαιρομαι που εισαι ευχαριστημενη και οπως και συ και εγω ακουω σχολια για τη σχολη μου απο την αντιστροφη...Πολλοι την θεωρουν πολυ καλη επιλογη αλλοι οτι δεν εχει μελλον, οτι ειναι σκληρο και οτι ισως ειμαι πολυ ευαισθητη για αυτο το επαγγελμα...ελπιζω να τους διαψευσω και κυριως να μη διαψευσω τον εαυτο μου!! Σε ευχαριστω για τα τραγουδια (γραφω και διαβαζω πολυ συχνα με μουσικη γι'αυτο τα συνδυαζω :) Φιλιααααα
Ο χρήστης Maria G. είπε…
Αχ περιγράφεις ακριβώς την φάση στην οποία βρίσκομαι... Είμαι τρίτη λυκείου και σκέφτομαι να πάω παιδαγωγικό... Αυτό θέλω γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορέσω να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου... Ο μπαμπάς μου είναι δάσκαλος αλλά με πιέζει να πάω νομική γιατί τα πράγματα στην εκπαίδευση δεν είναι και τα καλύτερα... Κατά 99% το δικό μου θα κάνω γιατί έχω κάποια σχέδια και ξέρω ότι θα μετανιώσω αν επιλέξω κάτι άλλο... Το θέμα είναι να είμαστε ευχαριστημένες με τις επιλογές μας και να μην κατηγορούμε τον εαυτό μας αργότερα... Είσαι ευχαριστημένη, αυτό μετράει! ;)
Ο χρήστης ღ oneiremataღ είπε…
μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια παρέα καθισμένη δίπλα στο τζάκι και συζητούσαν, καθώς ανακάτευαν τα κάρβουνα για να ανάψει η φωτιά...κάποια στιγμή ρωτάει ο ένας από αυτούς "ποιο είναι το ψηλότερο βουνό?"..."το Έβερεστ" απαντάει κάποιος που είχε πολλές γνώσεις..."το να κατακτήσεις την κορυφή του είναι το πιο μεγάλο όνειρο όλων όσων ασχολούνται με την αναρρίχηση"... "Ο Γολγοθάς", απαντάει μετά από λίγο κάποιος άλλος, "όλοι μας ξεκινάμε να τον ανεβαίνουμε στη ζωή μας, κάποιοι το βρίσκουν πολύ πιο δύσκολο να σκαρφαλώσουν την πλαγιά κι ακόμα πιο δύσκολο να φτάσουν στην κορυφή...κι όμως εκείνο που η ψυχή μας επιθυμεί είναι η κατάκτηση εκείνης της κορυφής"...η κατάκτηση του ονείρου κι όλοι μας αυτό πρέπει να έχουμε πάντα σαν στόχο και να θυμόμαστε πως υπάρχει "το δικαίωμα στο όνειρο"...
φιλάκια πολλά, καλή επιτυχία στην εξεταστική σου Μάγια, και να ατενίζεις πάντα με αισιοδοξία το μέλλον...
η εξεταστική σου θα περάσει, θα ρθει κι άλλη, κι άλλη μετά...κι η ζωή σου δεν είναι μόνο αυτή η εξεταστική, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, όπως λες κι εσύ...
Ο χρήστης Ἅ λ ς είπε…
ποποοοο τι τιμη που με αναφερειιις :)))))

εγω παλι ηθελα φιλολογια αλλα ηταν και ρισκο καθως μου λεγαν διαφορα διαφοροι και οχι οι πιο δικοι ανθρωποι. Εκενοι ηξεραν και μου λενε ακομη οτι θα πετυχω εαν το θελω πραγματικα!

οσο για το αν διαβασεις στο αλλο εξαμηνο;χαχα ολοι ετσι λεμε μετα την εξεταστικη. Να δεις τι θα λες για το καλοκαιρι..αχαχα ειναι παρενεργειες της εξεταστικης αυτα...:)

χαιρομαι που επελεξες με την καρδια σου κ που οι δικοι σου το καταλαβαν! μερικες φορες θελουμε λιγο σκουντιγμα!

καλα διαβασμααατααααααα (τωρα αρχισες?? εγω απο βδομαδα τελειωνω)
Ο χρήστης Μάγια είπε…
Maria G καταρχην καλη επιτυχια για τις εξετασεις σου!!! Τελικα το διλλημα Παιδαγωγικο- Νομικη ειναι συχνο...Η αποψη μου ειναι οτι εφοσον ξερεις τι θες να το κανεις και να το τολμησεις.Ακομα κι αν τα πραγματα ειναι δυσκολα στην εκπαιδευση νομιζω οτι αν καποιος θελει κατι πολυ και ειναι καλος θα τα καταφερει...ειναι πολυ σημαντικο που εισαι συνειδητοποιημενη ως προς αυτο...με εμενα ηταν το θεμα οτι δεν ηξερα τι ηθελα! Βεβαια εξετασε και την περιπτωση της Νομικης...ψαξ'το...ποτε δεν ξερεις :) φιλια

Ονειρεματα μου αρεσε παρα πολυ η παραβολη σου! Ολοι εχουμε δικαιωμα στο ονειρο οπως το ειπες...οσο τρελο κι αν ακουγεται!! Ευχαριστω για την εξεταστικη...ειναι τοσα ομορφα πραγματα που μας περιμενουν εκει εξω......δε θα σκασω και για ενα διαγωνισμα του Πανεπιστημιου στην τελικη!! φιλιαααα
Ο χρήστης Μάγια είπε…
Αλς χαχα δικιο εχεις ελπιζω να αποτελεσω την εξαιρεση :)
Ευχαριστωωωω, ναι το πρωτο ηταν σημερα...εχω ακομα! Λιγο ακομα κουραγιο εσυ οποτε και καλα αποτελεσματα!!

Υ.Γ Νομιζω οτι θα αργησω να καταλαβω την καρδια μου απολυτα, αλλα μεχρι στιγμης δεν το εχω μετανιωσει....αα και μην ακους τιποτα για τη σχολη σου (που ετσι κι αλλιως δεν το κανεις), απο τα γραπτα σου και μονο φαινεται οτι εισαι ταγμενη για αυτο!!! (ενα συμπερασμα μιας αναγνωστριας χαχα)
Ο χρήστης Ἅ λ ς είπε…
α! και ενας καθηγητης που μου σταθηκε αρκετα κ που τον ρωτουσα διαφορα οταν προβληματιζομουν και ειδικα για σχολες κατευθυνσεις κλπ (τι τραβουσε ο κακομοιρος χιχι) μου ειχε πει τα εξης και τα θυμαμαι σε καθε βημα απο τοτε κι επειτα "θα ακουσεις πολλες γνωμες μα εσυ θα αποφασισεις. αρκει εσυ να σαι ευχαριστημενη!"
φαντασου ποσο ειχαν αποτυπωθει στο μυαλο μου!!
Ο χρήστης Ἅ λ ς είπε…
αχαχαχα μαρεσε το ταγμενηηηηηηηηηη :)))

ουαουυυ και ειμαστε online μαζι χιχιιχιχι....

κοιτα ισως ερθουν στιγμες που πεις τι κανω εγω εδω?? αλλα θα περασει :)
Ο χρήστης Μάγια είπε…
Σωστα τα ειπε ο καθηγητης σου :) υπαρχουν γενικα καποιοι καθηγητες που σε εμπνεουν και δε μενουν απλα συο μαθημα και ειναι πολυ ωραιες αυτες οι σχεσεις!!! Καληνυχτααα!!
Ο χρήστης Nina είπε…
Διάβασα την ανάρτησή σου Σκέψεις για τον εαυτό μου..Έχω αφήσει και σχολιάκι :)
Ο χρήστης Jos είπε…
Αααχ τι τραβηξαμε και 'μεις! Ολο το καλοκαιρι να ακους τη maya να λεει: "Που να παω, νομικη ή παιδαγωγικα, νομικη ή παιδαγωγικα, νομικη ή παιδαγωγικα? Τι μου ταιριαζει περισσοτερο?" δεν ειναι και λιγο πραγμα!

Btw, πολυ αισιοδοξο το post για δικο σου! Μπραβο!;)

"Υπαρχουν πολλοι καλυτεροι φοιτητες απο μενα"
-Χαζη φραση, γενικα!
Ο χρήστης Μάγια είπε…
Δικιο εχεις και συ χαχα.....γιατι ρε Λιο δεν ειμαι εγω αισιοδοξος ανθρωπος???? το τελευταιο που ειπα ισχιει :)
Ο χρήστης Amélie Melon είπε…
Mάγια μου καλή επιτυχία σου εύχομαι!! Με το καλό σε αυτό το κεφάλαιο που ανοίγει στη ζωή σου... Είναι δύσκολα στην αρχή (στα λεω εκ πειρας και εγώ πέρσι πέρασα Ιατρική), να ξεσυνηθίσεις τη λογική του σχολείου, να μπεις σε ένα ρυθμό και να πιάσεις την πανεπιστημιακή νοοτροπία. Ξεκουράσου όσο μπορείς στο πρώτο σου έτος, σου αξίζει!

Πολύ ωραίο το μπλόγκ σου!
Ο χρήστης Μάγια είπε…
Γεια σου Amelie :))) Κατ΄αρχήν να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια για το blog ... Αύριο δίνω το τελευταίο μου μάθημα!! Επιτέλους!! Την ώρα που είδα το σχόλιο σου ήμουν σε μια φάση αγχους για το μάθημα και ειδα τη φράση σου...να ξεσυνηθίσεις τη λογική του σχολείου...να πιάσεις την πανεπιστημιακή νοοτροπία και συνειδητοποίησα ότι πράγματι είναι πολύ δύσκολο και δεν το εχω καταφερει (αυτη η ταση τπου αν δε τα ξερεις ολα απο καθε σελιδα νομιζεις οτι δεν ξερεις τιποτα και "αγχος" χεχε) Με βοήθησε ψυχολογικά!! :))

Με τη σειρα μου να σου ευχηθω καλη επιτυχια και σε σενα αν ακομα γραφεις και καλα αποτελεσματα, φανταζομαι θα ειναι ζορικα!!!
Εριξα μια γρηγορη ματια στο blog σου αλλα απο αυριο θα το εξερευνησω που θα εχω χρονο :)) Καλο σου βραδυ :)
Ο χρήστης Amélie Melon είπε…
Χαίρομαι πολύ που βοήθησα έστω και λίγο... Δεν φαντάζεσαι πόσο με βοήθησαν τα σχόλια σου σήμερα που τα διάβασα γιατί ήμουν και εγώ σε ψιλοάθλια ψυχολογική κατάσταση!! Ευχαριστώ πολύ! Ααα και σε χρήζω επίσημο υποστηρικτή μου στην εξεταστική :ΡΡ Άσε έχω μέλλον ακόμα 16 Μαρτιού τελείωνω!!!
Φιλάκια πολλά και συνέχισε την καλή δουλειά!!